Hoe kies je de kleur en het patroon van je zonnescherm; vijf tips

Voor je het weet, is het weer voorjaar en schijnt de zon soms feller op ons terras of in ons huis dan we zouden willen. Tijd om na te denken over zonwering, bijvoorbeeld een zonnescherm.

Bij Hubo Loosduinen hebben we ruime keuze in soorten doek voor onze zonneschermen. Veel mensen vragen ons om advies over de kleur en/of het patroon dat ze willen kiezen. Het is vaak op basis van de stalen vrij moeilijk om je voor te stellen hoe zo’n klein lapje uitpakt in een heel zonnescherm. 

Daarom geven we je hier vijf tips:

  1. Kleurencombinaties met relatief weinig contrast geven een rustiger beeld in het groot, ook als het patroon vrij druk is. Andersom werk het ook. Een staal van een brede streep met veel contrast bestaat uit een paar grote blokken en komt daardoor vrij rustig over, maar in een heel zonnescherm zijn het lange strepen en kan het juist een druk beeld geven. 
  2. Houd er rekening mee dat je zowel van buiten als van binnenuit het doek ziet als het zonnescherm naar beneden is. Wil je eenheid met je interieur, kies dan een patroon en kleur die bij je interieur passen. 
  3. Wil je vanaf de straat of vanuit de tuin een bepaald beeld, kies dan een doek dat daarbij past. 
  4. De kleur van het doek is van invloed op de kleur van het licht dat je huis binnenvalt. Blauw geeft bijvoorbeeld een koele kleur, terwijl geel of oranje een warmer en zonniger effect geeft.
  5. Een zonnescherm heeft bijna altijd naden. Bij een effen doek vallen die naden, en eventuele vlekken en andere oneffenheden zoals vogelpoep, meer op dan bij een doek met strepen. Uiteraard worden de naden wel altijd gestikt in een bijpassende kleur.

Zie de foto’s voor drie voorbeelden van door ons geplaatste zonneschermen met de close-ups van de stalen van dezelfde stof.